Γεια σε όλους!

Με αφορμή ένα μήνυμα που έστειλε στο my Efterpi μια ευγενέστατη κυρία που έψαχνε πληροφορίες σχετικά με μαθήματα papier mache στη Θεσσαλονίκη θέλησα να αναφερθώ στην τεχνική του.

Όπως έχω ξαναγράψει έχω παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 στη ΧΑΝΘ. Από εκεί και πέρα πειραματίζομαι καθημερινά με το χαρτί και την κόλλα.

Πλέον όλα όσα έμαθα τότε στη ΧΑΝΘ μπορείς εύκολα να τα βρεις σε βίντεο στο You Tube με μια γρήγορη αναζήτηση.

Ξεκινάω λοιπόν!

  1. Κόβεις χαρτιά σε μικρά κομμάτια

  2. Τα μουλιάζεις σε νερό, τόσο όσο για να καλύπτει τα χαρτιά
    Τα μουλιάζεις σε νερό, τόσο όσο για να καλύπτει τα χαρτιά

  3. Πολτοποιείς με μπλεντερ χειρός

  4. Πρόσθεσε κόλλα για ταπετσαρίες τοίχου σε σκόνη (θα βρεις σε καταστήματα χρωμάτων) και ανακάτεψε πάλι ώστε να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί ένας πηχτός πολτός

  5. Βάζεις τον πολτό σε γάζα σε μικρές ποσότητες (δύο-τρείς χούφτες πολτού) και στύψε για να στραγγίξει καλά και να φύγει το περιττό νερό με την κόλλα. Πρέπει να μείνει ένα σφιχτό μείγμα χαρτοπολτού.
    papier mache diy

    papier mache diy

    papier mache diy

  6. Είναι έτοιμος για χρήση!
    xartopoltos papier mache

    papier mache diy

Δημιούργησε ότι έχεις φανταστεί και όταν στεγνώσει μπορείς να το βάψεις με χρώματα gouache, με ακρυλικά ή ακόμα και με απλές ξυλοπογιές ή ξυλομπογιές ακουαρέλας (ειδικά αν ο δημιουργός είναι παιδί)

papier mache diy

papier mache diy


papier mache diy xeirotexnia

Προμηθεύσου επίσης ένα spray φιξαρίσματος από το κατάστημα με τα χρώματα. Εκεί θα σου συστήσουν το ιδανικό για την ποιότητα των χρωμάτων που έχεις επιλέξει. Με αυτό θα βάλεις την τελευταία πινελιά στη δημιουργία σου!

Φαίνεται τόσο απλό. Χρειάζεται επίσης φαντασία, καλή διάθεση και πολύ χρόνο!

!!Extra tip: Μπορείς να συντηρήσεις το μίγμα που θα φτιάξεις, κλειστό σε διάφανη μεμβράνη, ώστε να μην μουχλιάσει, και να το χρησιμοποιήσεις όποτε θέλεις σε σχετικά γρήγορο χρονικό διάστημα.

Εδώ τελειώνει το πρώτο και το πιο απλό στάδιο της τεχνικής του papier mache! Από εκεί και πέρα θα χρειαστεί να δεις βίντεο, να διαβάσεις βιβλία και να δοκιμάσεις πάρα πολλές τεχνικές και συνδυασμούς υλικών ώστε να καταλήξεις στη δική σου τεχνική ή οποία βέβαια μπορεί συνεχώς να αλλάζει! Κάπως έτσι και μετά από ώρες προστριβής με το αντικείμενο θα σου έρχονται στο μυαλό νέες ιδέες και συνδυασμοί από τεχνικές που μπορεί να έχεις δει κάπου και να ταιριάξουν τελικά!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σου πάρει ώρες, ίσως και μέρες και δεν θα έχεις ένα άμεσο αποτέλεσμα! Θέλει το χρόνο του αλλά αυτή είναι και η μαγεία του χειροποίητου όπως έχουμε ξαναπεί!

Λίγα λόγια για την ιστορία της τεχνικής του papier mache

Εμφανίστηκε γύρω στο 200 μ.Χ. στην Κίνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν, σε αντικείμενα όπως τελετουργικές μάσκες, ταμπακιέρες, θήκες καθρεπτών ακόμα και κράνη πολεμιστών. Στην Ιαπωνία, στην Κίνα και στην Ινδία το papier mache χρησιμοποιήθηκε για την προσθήκη διακοσμητικών στοιχείων σε πανοπλίες και ασπίδες.

Το συναντάμε ακόμα στην αρχαία Αίγυπτο σε φέρετρα και μάσκες θανάτου. Κατασκευάζονται με πάπυρο ή λινό καλυμμένο με γύψο.

Από το 1540 χρησιμοποιήθηκε σε κεφάλια κούκλας και στην Ευρώπη εμφανίζεται το 1725 και έχει πολλές εφαρμογές ως εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους έναντι παρόμοιας επεξεργασίας σοβά ή λαξεμένου ξύλου. Αργότερα οι χρήσεις του διαφέρουν, από κατασκευή καρέκλας ή ακόμα και δομικών πάνελ.

Η Ρωσία επίσης είχε ακμάζουσα βιομηχανία διακοσμητικών από papier mache ακόμα και για εκκλησιαστικά έπιπλα.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να σου φάνηκε χρήσιμο! Για οποιαδήποτε ερώτηση μη διστάσεις να μου στείλεις μήνυμα!

Τα λέμε ξανά σύντομα!

Yποστήριξη μηχανισμού σχολίων από CComment